Het Beeldje

 

… “Kunt u mij vertellen wat dat beeldje hiervoor betekent?”. Onze gasten wijzen weer eens naar de bronzen figuur met de 3 gezichten, op het pleintje pal voor De Zwarte Ruiter. We moeten u eerlijk bekennen, wij wisten het lange tijd niet. Ja wel zo ongeveer, met hulp van de Gulpenaren. Maar de meningen en de verhalen in een café willen nogal eens verschillen, zo zult u begrijpen.

De Limburger

“De Limburger” heet het beeldje, dat Bert van Loo al in 1975 in opdracht van de Gulpener Bierbrouwerij heeft gemaakt als geschenk voor de Gemeente Gulpen, ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan.

Het thema voor de kunstenaar Bert van Loo was “het bier, de Limburger en de vrolijkheid”. Bij de uitwerking is de kunstenaar ingegaan op de karaktereigenschappen van de Limburger zoals die door hem werden ervaren. Bert van Loo is geboren en getogen Gulpenaar, maar woont en werkt sinds 1968 in Amsterdam. In zijn vertaling kent de Limburger drie gezichten en misschien nog wel meer, maar die mag de beschouwer zelf invullen. We zien een sportief figuur zittend op een ton of een biervat. In een beetje nonchalante houding, maar toch houdt hij het vat met een hand vast en tussen zijn benen. Het bier is verbonden met Limburg, dat is duidelijk. De drie gezichten tonen verschillende karaktereigenschappen van de Limburger. De vrolijke, gezellige, bierdrinkende, maar ook de relativerende, vrome en een beetje arrogante Limburger zijn er te zien. En daarover kan men van mening verschillen uiteraard.

Bert van Loo was zo aardig om de foto van de onthulling van het beeldje in 1975 aan ons ter beschikking te stellen. Dank je wel Bert.