Waar u ons kunt vinden

U vindt ons aan de gezellige Markt in het centrum van Gulpen, onder de rook van de Gulpener Bierbrouwerij. Doordat Gulpen zo centraal in het Limburgse Heuvelland ligt, is De Zwarte Ruiter de ideale start- of eindplaats van menige activiteit.

Qua oppervlakte is Gulpen-Wittem de grootste gemeente van Zuid-Limburg en zeker één van de mooiste. De gemeente omvat de dorpen Epen, Eys, Gulpen, Mechelen, Nijswiller, Partij, Reijmerstok, Slenaken, Wahlwiller, Wijlre en Wittem en daarnaast een 40-tal prachtige buurtschappen en gehuchten. Gulpen-Wittem telt ruim 14.000 inwoners (waarvan bijna 4.700 in Gulpen).

Gulpen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot levendig centrum van het Zuid-Limburgse heuvelland met een hoog voorzieningenniveau. Winkels, een gezellig marktplein met café’s en restaurants, recreatie- en sportfaciliteiten, een busstation met rechtstreekse verbindingen naar o.a.  Maastricht, Valkenburg, Heerlen en Aken. En in Gulpen vindt u de Gulpener Bierbrouwerij, de grootste van de kleine brouwerijen in ons land met een traditie die terug gaat tot 1825.

Op toeristisch gebied neemt Gulpen een bijzondere plaats in, en dat is niet alleen door de ligging in het stroomgebied van de Geul en de Gulp. De Nacht van Gulpen (70 km nachtelijke wandeltocht in juni), de Gulpener Bierfeesten (augustus), de Hubertusmarkt (november) en de Groeëte Gulpener Vastelaovesfinale (carnaval) zijn geweldige evenementen die veel mensen aantrekken.

Dan het landschap: De Gulpenerberg, de Dolsberg, de riviertjes de Geul en de Gulp. Het sprookjesachtige Chateau Neubourg. Boven op de Gulpenerberg is de rust en het uitzicht … als in een kom, aan alle kanten door heuvels ingesloten, ligt Gulpen. Gulp en Geul zijn natuurlijk heel kenmerkend. De Gulp ontspringt in België, Henri Chapelle, en kronkelt en zoekt haar weg via Slenaken naar Gulpen waar ze in de Geul uitmondt.

Ja, Gulpen-Wittem heeft veel moois te bieden. Niet alleen als het om natuur en landschap  gaat, ook op gebied van kunst en cultuur. Fanfares, harmonieën en zangkoren musiceren op hoog niveau. Er werken en exposeren veel kunstenaars en het hele jaar door is er een reeks van culturele evenementen. Zo zijn er de Kunstroute Gulpen-Wittem, de Poorten van Reijmerstok, de Muziekdagen in Eys, en niet te vergeten de zondagochtendconcerten en exposities die de Stichting Muziek Klassiek Gulpen in De Zwarte Ruiter organiseert. Traditionele evenementen als carnaval, de bronkprocessie en schuttersfeesten dragen natuurlijk ook bij aan het culturele karakter van Gulpen-Wittem.

Nog elke dag genieten wij van de omgeving waarin wij mogen wonen en werken. Een gevoel dat wij graag met u willen delen!